Amikor a TikTok kémkedik utánad – és ezt még el is mondja neked

A TikTok egy olyan alkalmazás, amin bárki ráénekelhet kedvenc dalára, eltátoghatja kedvenc filmrészletét és YouTube-videóját – sőt ezen felül duettet is készíthet a barátaival –, minderre pedig tizenöt másodpercük van a felhasználóknak.‘ (Mi a tököm az a TikTok?)

Tesztelésem eredménye: a Tiktok valószínűleg figyeli, hogy milyen applikációkat használsz párhuzamosan, s az algoritmus az onnan szerzett információkat is felhasználja, hogy neked tetsző tartalmat tegyen eléd.

"A platformban az igazán nyomasztó az, hogy a tartalmat fogyasztó (ilyenből már egymilliárd ember van a világon) preferenciáit az algoritmus rendkívül pontosan olvassa és pontosan olyan videókat kínál fel neki, amivel meg tudja ragadni és bent tudja tartani a rendszerben felhasználót." 

⸺ mondja a TikTok algoritmusával foglalkozó cikkek egyike (HVGarcivált). Azaz az algoritmus figyeli, hogy milyen videókat nézel, s egy idő után olyan videókat fog eléd dobni, amilyeneket a legtovább nézel, hogy minél több időt töltsél el az alkalmazás használatával. Ami végül oda vezet, hogy

"a TikTok úgy olvas a lelkedben, mint egy digitális orákulum, és lehámozza a még magad előtt is rejtett rétegeket"

Nos, nálam a TikTok már az első nap felismerte, hogy mi a gyengém, s egy idő után már egymás után tette elém a szebbnél szebb, izmos fiúk – leginkább félmeztelen bodybuilderek – videóit. Viszont – ha az algoritmus többet tud rólam egy idő után mint én, akkor mutassa meg nekem, hogy melyik az a korosztály, amire a legjobban ráizgulok!

Ezért azt csináltam, hogy letöltöttem a telómra egy olyan alkalmazást, amelyik a fénykép alapján megmondja, hogy hány éves az ábrázolt személy. Több applikációt is kipróbáltam, s végül – gyors keresés után az ‘Age Scanner‘ nevű alkalmazást választottam, mivel az becsülte meg legpontosabban az életkort. (Igaz, rengeteg reklámot kell közben végig nézni az ingyenes verzióján.) Ill. a pontosság kedvéért hozzáteszem: használtam még a ‘Check My Age‘ alkalmazást is párhuzamosan.

Age Scanner
Age Scanner

Ezután pedig minden egyes videónál készítettem egy képernyőfotót, majd a TikTok-ról átugrottam az Age Scanner alkalmazásra, s megnéztem az elém tett srác életkorát, amiről aztán újabb képernyőfotót készítettem, hogy majd a végén készítek egy cuki statisztikát, hogy hány éves fiúkra is cuppanok igazából..

Az algoritmusnak talán húsz perc se kellett, hogy kiismerje, hogy mit csinálok. Fiúk videóit nézem, majd egy applikációval megbecsülöm az életkorukat – s azt az időt sem a TikTok-on töltöm. Mi erre egy magára valamit adó algoritmus reakciója? Azt teszi, amit szeretnék: olyan fiúszépségek videóit teszi elém, akik az életkorukról beszélnek, hogy ne kelljen ott hagynom az applikációt egy percre se egy másik alkalmazás miatt. És a TikTok pontosan ezt tette.

S ekkor egyszer csak @ambrosewills videója következett az ‘Ask me a question: how old are you?‘ szövegbuborékkal, ahol elárulja, hogy 25 éves. Nos, az Age Scanner csak két évet tévedett.

balra a TikTok videó – jobbra az Age Scanner becslése

Majd ezt követte a csodaszép @nickaufmann videója, ahol arról énekelt, hogy ‘my name, my age …‘ – azaz ‘nevem, korom …‘ – egyébként 19 évesek voltak, amikor a videó készült, szóval az Age Scanner egy kicsit mellé lőtt..

'My name, my age, my favorite color
My height, my sign, do I have a lover
What's my nationality?'
cuki fiú – még cukibb életkor

Mindez pedig azt jelenti, hogy a TikTok nem csupán a felhasználó tartózkodási helyét, a keresési előzményeit, az IP-címét követi nyomon, de még azt is figyeli, hogy milyen applikációk kedvéért szakítja meg az user a videók pörgetését, s hagyja ott a TikTok-ot – ahogyan én is minden videó után megálltam, s átugrottam egy másik applikációra.

S mivel ezt egymás után újra és újra megtettem, a TikTok felismerte, hogy mit szeretnék. Szép pasikat, s mellé az életkorukat. S teljesítette, amire vágytam. Mivelhogy: figyelte azt, hogy mit csinálok az alkalmazáson kívül.

⸺ S ekkor jött el az a pillanat, amikor úgy döntöttem, hogy törlöm a TikTok regisztrációmat, de még magát az appot is a telefonomról …

Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy mindezt a TikTok legálisan csinálja, miután a hivatalos adatvédelmi szabályzatában szerepel az, hogy „Néhány hirdetőnk és más partnerünk lehetővé teszi számunkra, hogy TikTok hirdetői eszközeink (például a TikTok Pixel) integrálásával hasonló információkat gyűjtsünk közvetlenül a webhelyükről vagy alkalmazásukból.” Azaz a tesztelésemből csak annyi derül ki, hogy az Age Scanner (fejlesztő: data.ai), ill. a Check My Age (fejlesztő: neurotechnology.com) applikációk közül legalább az egyik lehetővé teszi a TikTok számára, hogy kövesse a felhasználó tevékenységét.

Másrészt az is köztudott, hogy a TikTok tulajdonosa a kínai ByteDance cég, s ennek a cégnek a kínai állammal való összefonódása súlyos nemzetibizonsági kockázatot is jelenthet – legalábbis a ludovika.hu elemzése szerint:

"A kínai ByteDance cégnek törvényi kötelezettsége a kínai kormány részéről érkező megkeresés esetén, hogy a felhasználói adatokat átadja részére. Ez különösen akkor lehet problémás, ha számos kormányzati, katonai területen dolgozó személy is felhasználó, hisz ők így folyamatosan ki lehetnek téve az észrevétlen megfigyelésnek."

Most pedig lássuk, van-e valamilyen szál, ami a fenti applikációkat összekötheti Kínával?

A Check My Age applikáció fejlesztője tehát a neurotechnology.com, ami egy Vilniusban (Litvánia) bejegyzett cég. Ugyanakkor az Age Scanner fejlesztője a data.ai, aminek a székhelye a linkedin információja szerint San Francisco-ban van, azonban található irodájuk – többek között – Pekingben is …

Sanlitun Soho 8 Chaoyang District

Suite 2701, Tower B

Beijing, Beijing 100027, CN

Cikkek a témában: