Amikor Donald Trump trolljai latinul szólanak

Ez egy paródia volt először, ami a politikai identitáson élcelődött, de aztán továbbgyűrűzött valami egészen más irányba‘ – válaszolta Evolvedblob a reddit fórumán egy kérdésre, miszerint ‘meg tudná valaki mondani, mi ez a kekisztán fos? Csak mert szerintem egyáltalán nem vicces.

  • Nos, a helyzet valóban nem vicces – viszont rendkívül abszurd.

Kekisztánia hivatalos angol nyelvű kormányzati oldalán, aminek jelen pillanatban 53 845 követője van, leginkább vicces politikai mémeket találunk, de ahogy távolodunk földrajzilag, úgy válik egyre tragikusabbá a helyzet. Kekisztánia magyar nyelvű oldalán – 162 kedvelővel – már egy Hitler portré fogadja az oda látogatót ‘100% white‘ felirattal és Kekisztánia lobogójával. S ezzel a zászlóval sem különb a helyzet. Az amerikai alternatív jobboldal egy portálja szerintegy nap talán majd létezni fog Kekisztánia, de az a fehér ember hazája lesz‘, ahol szándékaik szerint majd azokat lövik elsőnek a Dunába, akik ma a kekisztán zászló lobogtatásával demonstrálnak mellettük.

  •  De hol is van Kekisztánia?

4chan weboldal logója

Kekisztánia egy elképzelt ország, aminek a fikciója a 4chan képfeltöltős oldal jóvoltából született meg válaszul arra a kérdésre, hogy vajon honnan jön az a rengeteg szarposztoló (shitposter) felhasználó, akik a fórumokon, üzenőfalakon a társalgást mindenféle idióta hozzászólásaikkal akasztják meg és terelik egészen más irányba a beszélgetést. Nos, ők Kekisztániából érkeznek, s egy ősi egyiptomi isten, Kek kultuszának a követői. S a hírük egy népszerű youtuber, Sargon of Akkad videóposztja nyomán kezdett el szélsebesen terjedni az interneten 2017 januárjában.

S amiből ez az ország kinőtte magát – maga a ‘kekistan’ szó 2015 decemberében bukkant fel először ezen az oldalon, amikor az egyik felhasználó kekistan.jpg fájlnévvel egy norvég zászló képét töltötte fel és hozzászólásában Norvégiát gyalázta, miszerint ‘Norvégia ma nagyjából Afrika szintjén állna, ha nem lenne olaja, s lakóinak szellemi teljesítménye is kimerül abban, hogy feltalálták a sajtszeletelő kést‘. A posztban szerepel a ‘lmao‘ (‘hülyére röhögöm magam’) kifejezés, s így lehetséges, hogy a fájl nevében a ‘kek‘ szó a ‘lol’ egy kevésbé elterjedt változata, ami a koreai ‘kekeke’ (hahaha) kifejezésből ered és inkább a World of Warcraft játékosai körében ismert. (Ugyanis egy nyelvi korlát van beépítve a játékba, így az ellenfelek nem tudnak egymással kommunikálni, mert az üzeneteik a másik fél képernyőjén kódolva jelennek meg. Ha pl. a Horde frakcióból valaki azt írja, hogy ‘lol’, akkor az Alliance frakció képernyőin az jelenik meg, hogy ‘kek’.)

  • És a zászlója?

Kekisztánia zászlója is ebből a kekistan.jpg képből alakult ki. Tulajdonképpen a feltöltött kép norvég zászlója lett újratervezve a náci Németország haditengerészete – a Kriegsmarine – lobogója alapján úgy, hogy a náci szvasztika helyére a KEK mozaikszó, a vaskereszt helyére pedig a 4chan logójában szereplő négy szívecske került.

            
a norvég zászló                     a náci haditengerészet zászlója        kekisztán zászló

Berkeley, 2017 április – fotó: Pete Rosos

Ezt követően a zászló megtalálta a helyét a politikai életben is – az amerikai alt-right mozgalom Trumpot éltető híveinek a kezében. Mégpedig nagyon gyorsan. Kekisztánia – mint mém – 2017 januárjában kezdett terjedni, míg a zászló már ott volt Berkeleyben 2017 áprilisában egy demonstráción, ahol Trumpot támogató és ellenző csoportok csaptak össze; Portlandban 2017 júniusában az alt-right tüntetésen, illetve Charlottesvilleben augusztusban azon a demonstráción, ahol az események gyilkosságba torkolltak. Egy héttel ezt követően pedig Bostonban, ahol az alig ötven tüntetőt a rendőrségnek kellett kimenekítenie a több ezres ellentüntető haragja elől.

  •  Akkor most a shitposting kritikája maga is shitposting lett?

Portland, 2017 június, source

Voltaképpen igen. És ez magát az alt-right mozgalmat is eléggé zavarba hozza. Ugyanis antifa oldalak sorra azonosítják be a kekisztán lobogó mellett náci zászlókkal is pózoló szélsőséges neonácikat, míg az alternatív jobboldal kevésbé szélsőséges oldalai arra hívják fel a figyelmet, hogy itt bizony egy átverésről van szó ezzel a zászlóval kapcsolatban. Az altright.com egyik aktivistája például júniusban a washingtoni Lincoln-emlékműnél tartott demonstráción elegyedett szóba pár kekisztáni zászlót lengető résztvevővel. ‘A zsidó dolgokról kezdtem beszélni nekik, amikor rájöttem … és padlót is fogtam egyből. Ezeknek fogalmuk sincs az egészről! Lövésük sincs semmiről azon túl, hogy valami szólásszabadságról meg szabadságjogokról pampognak. Ja, a szabadságért vannak itt, csak éppen képtelenek bármit is tisztán megfogalmazni róla … ezek csak félhülye netfüggők. És még azzal sincsenek tisztában, hogy a zászló, amit szorongatnak, az a náci Kriegsmarine egy változata, ami itt nem más, mint egy kőbunkó trollkodás.

S ez volt tulajdonképpen az alt-right mozgalommal szemben álló oldal stratégiája is eredetileg. Ugyanis azt a trükköt alkalmazták, hogy olyan szimbólumokat terjesztettek mémek formájában, amelyek végül az ellentábor körében is népszerűvé váltak. Így lett a ‘szarposztolókat’ kigúnyoló logóból a neonácik zászlója – s a szélsőségesek már tudatosan lengetik a náci jelképekre hajazó zászlót. Ugyanakkor ezek a szimbólumok a Trump mellett demonstrálók körében is felkapott lettek. Ők viszont nincsenek tisztában a szimbólumok eredeti jelentésével és rejtett üzenetével, s így tulajdonképpen az a helyzet áll elő, hogy pontosan azt a demonstrációt járatják le a kamerák előtt, amit valójában támogatni szándékoznak – rejtett neonáci jelképek magasba emelésével.

A zászló mellett szélsebesen terjedt egy másik mém is, miszerint Kekisztán polgárai egy Kek-nek nevezett, békafejű istenséget imádnak. Ez az akció viszont mintha visszafelé sült volna el. Egy civil jogvédő szervezet szerintez a szatirikus vallás a békafejű istenségével végül a fehér nacionalisták felkapott eszköze lett, hogy visszatrollkodják a liberálisokat, miközben ők is azok mémhajtású stratégiáját használják.‘ S amikor egy csoport iskolás gyerek látogatott el a Fehér Házba, egyikőjük gesztusát a neonáci dailystormer úgy interpretálta, hogy ‘a gyerek kezével Kek jelét mutatta, s ezzel a mém védelmét kérte a Fehér Házra és a mi Béka Istenünk szent prófétájára, Donald Trumpra,’ S ez a mondat az első olvasatban a kívülálló számára semmi más, csak merő szarkazmus – de mint látni fogjuk, szó sincs itt gúnyról. A cikk írója teljesen komolyan írta le, amit írt. S Carl Gustav Jung analitikus iskolájának fogalmaival operálva az esetet csodaként értelmezte, majd hozzá tette: ‘ha ez sem győzi meg az olvasót, akkor semmi sem.’

  • Ez most komoly? Békafejű isten a Fehér Házban?

Igen. De kezdjük a békával. A béka – Pepe – eredetileg egy képregénysorozat, a Boy’s Club mellékszereplője volt, alakját Matt Furie rajzolta meg 2005-ben. A történetek dramaturgiája viszonylag egyszerű. Minden sztorija a testnedvek körül forog – az összes elképzelhető változatban. Így nem meglepő, hogy az egyik jelenetben Pepe, a béka a nadrágját bokáig letolva vizel, s 2008-ban ezt a képet töltötte fel egy felhasználó – igen, ismét – a 4chan oldalára. A jelenet záró képében Pepe úgy kommentálja saját vizelési szokását, hogy ‘feels good man‘ (Így esik jól, ember!) – s ettől aztán fel is robbant az internet. Pepe arcképe szélsebesen kezdett terjedni az ‘így esik jól, ember!‘ szlogennel együtt. Később ez a mém viszont egyre inkább a szélsőjobboldali körök kedvence lett, s Pepe egyre több rasszista és antiszemita megjegyzést engedett meg magának – ‘így esik jól, ember!’ alapon -, amelyek aztán felkapott mémként keringtek az alt-rightos felhasználók között, míg végül az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) gyűlöletjelképnek minősítette Pepét.

trump Előtte viszont még a folyamat betetőzéseként Pepét maga az elnökjelölt Donald Trump emelte be a politikai közbeszédbe azzal, hogy 2015 októberében egy róla készült, ‘hízelgő‘ alt-rightos karikatúrát osztott meg a twitter csatornáján nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy ezzel a gesztussal (is) nyerje meg a szélsőjobboldali szimpatizánsok tetszését – és szavazatait. Amire aztán a másik elnökjelölt, Hillary Clinton is reagált a kampányában, s így az egész világ megismerhette elnökjelöltek összecsapásából Pepét, a békát.

  • De hogyan lett Pepéből isten?

Úgy, hogy azt maga az istenség nyilvánította ki a híveinek. Pontosabban először csak azt, hogy Donald Trump az ő küldötte, amit aztán csodák sorozatával erősített meg – természetesen ismét a 4chan felhasználói körében. Ehhez annyit kell tudni az oldal működéséről, hogy minden bejegyzés egy nyolc számjegyű azonosító pecsétet kap a poszt elküldése után. Ugyan ezek a számok időrendi sorrendben követik egymást, azonban olyan mennyiségben érkeznek a hozzászólások a szájtra, hogy egy adott oldalán az előző feltöltés bélyegzőjéből egyáltalán nem következik, hogy a következő száma az eggyel nagyobb lesz. Az utolsó két számjegy a felhasználók számára így teljesen véletlenszerű, s akár fogadásokat is lehet kötni, hogy az adott feltöltés száma ugyanolyan számjegyekre végződik. Ez az ismétlődés a dubs (duplás), de van trips (triplás), quads (négyszeres) és így tovább. Ezt az ismétlődést a felhasználók a szerencse jelének tekintik, s a ‘get‘ (megvan) szóval nyugtázzák.

S a 4chan látogatói egyszer csak egy különös jelenségre figyeltek fel. Azok a feltöltések, amelyek Trumppal voltak kapcsolatban, ‘látványosan’ többször kaptak ismétlődő számjegyű végződést, get-et. A kegyelemdöfést végül az a poszt adta meg, ami csak annyit tartalmazott, hogy ‘Trump will win‘ (Trump győzni fog), és a 77777777 számú pecsétet ütötte rá a végzet 2016 június 19-én. (A képen az első számsor az a bizonyos 77777777, a többi szám a posztra írt hozzászólások számai, az eredeti mondat pedig legalul. A 4chan archivumában itt.) S ekkor összeállt a kép – Donald Trumpot egy istenség választotta ki.

  • De vajon melyik?

S a válasz azonnal adta magát: Kek. S gyorsan kiderült, hogy ‘kek’ nem csupán a netes szlengben létezik, de egy ókori egyiptomi istenség neve is az. ún. hermopoliszi teológiában. Hermopolisznak – Hermész városának – az egyiptomi neve (Khemenu) azt jelenti, hogy ‘nyolc-város’, s így a helyi papság nyolcban állapította meg az istenek számát. Ők pedig: Nu és Nut, Hek és Heket, Kek és Keket s végül Nunu és Naunet. Négy istenpár – az istenek férfi testtel és béka fejjel, míg az istennők kígyó fejjel. Nagyjából ennyit tudunk róluk, mivel legendájuk nem volt azon egyszerű oknál fogva, hogy létük nem a korabeli mitológiákon, hanem a helyi papság teológiai spekulációin alapult, s minden más leírásuk csupán a kései egyiptológusok feltételezései. Mint pl. Heinrich Karl Brugsché, aki szerint Kek, a férfi istenség – és női párja, Keket (vagy Keku és Kekuit) a sötétség istenei voltak az isteni nyolcasból – s ezzel még a Kek kultusz ellenfelei is mélyen egyetértenek.

A békaisten teológiája – és neve – azonban tovább artikulálódott egy párját ritkító ‘felfedezéssel’, amikor is kiderült, hogy Kairóban az Egyiptomi Régiségek Múzeuma őriz egy Heket istennő szobrot, amely i.e. 664 és 332 között készült. Ami pedig a szenzáció, az a szobrocska talpazatán található hieroglifa felirat volt az istennő nevével. Nézzék csak!

Egy egyiptomi alak ül egy számítógép képernyője előtt, s mögötte egy lánc – ami az egymásba fonódó láncszemek – a linekek – láncolata, azaz AZ INTERNET!

És ez valóban nagyot szólt. Az elnökválasztás 2016 november 8-án volt, amikor is Kek – akarom mondani, most már Heket istennő – kiválasztottja, Donald Trump küzdött meg riválisaival. És az istennő megsegítette őt! Meg persze a szavazók is, akik kiugróan magas számban kerestek rá november 6. és 12. között a ‘statue of Kek’ (Kek szobra) kifejezésre a Google Trends emlékezete szerint. Nézzék csak azt a kiugró csúcsot ott! Az ott a szavazás hete.

‘Sosem gondoltam volna, hogy Trumpnak van esélye. Mi történt?’ – kérdezte másnap valaki egy fórumon. ‘Bemémezték a Fehér Házba’ – jött a válasz.

S ezen szép csúcsok és még annál is szebb tüskék után a latinóra bloggere is bevallja -, hogy ugyan voltak fenntartásai, de részint ő is bedőlt ennek a médiahacknek. Kek szobra, s a hieroglifák volt az a pont, ahol

  • gyanús lett a dolog.

Arra kezdtem gyanakodni, hogy egyik oldal, amelyet többször használtam forrásnak, valójában a médiahackerek egyik oldala. Ugyan szórakoztató szarkazmussal és alapos háttér-információkkal megtámogatva írta le a jelenséget, azonban azt a trükköt használja, hogy néhány részletről megmutatja, hogy ott bizony valami nem stimmel, néha gúnyolódik, ugyanakkor a leglényegesebb valótlanságokat viszont tényként tálalja, amivel tulajdonképpen azok hitelességének az illúzióját erősíti. Mint a hieroglifák is, melyek Heket (Heqet) nevét írják le: “a szobor alatti felirat olvasata nem Kek, mint azt sokan tévesen hiszik, hanem Heqet. A ‘h’ hangzó hieroglifája egy kettős spirálra hasonlít, a ‘qt’ hangzóé pedig úgy néz ki, mint egy számítógép monitora. Az utolsó hieroglifa pedig egy ülő nő‘. Viszont!

Valójában az istennő nevének több átirata van, s a fenti oldal ezekből ollózta össze Heket nevének a hieroglifáit – ugyanis az általa ismertetett variáns nem létezik. A név létező átiratait ismerteti a wikipedia is, amelynek az információit általában illik erős fenntartásokkal kezelni. A Heqet szócikk szerkesztői viszont most nem dőltek be. Valószínűleg azért, mert általában ragaszkodnak a források megjelöléséhez, a Heqet név ezen átiratához pedig nincsen forrás. Ahogy nincs forrás a neten sehol sem, ami az említett cairói Heqet szobor eredetijét mutatná meg. Így a wikipedia szócikke sem említi. Mivel a szobornak – vélhetően – nincs is eredetije. Pedig a fiktív szobrocska másolataival tele az eBay és az amazon. Akár rendelhetünk is belőlük kedvünkre.

  • Most pedig nézzük meg, milyen az, amikor a trollok latinul szólnak!

1bfA nagy átverések közepette ugyanis felbukkan egy latin jelmondat is. Úgy hangzik, hogy ‘Satis mentibus obvia‘, és a ‘Bureau of Memetic Warfare’ (Mém-hadviselési Hivatal) – 8ch.net egy fórumának – a szlogenje. A logójában szereplő 1488-as szám sokat elárul a látogatóiról, ugyanis a fehér felsőbbrendűséget hirdető David Lane egy 14 szavas jelmondatát és 88 alapelvét idézi – amivel a logó nyilván Trump szélsőjobbos támogatóit célozta meg. A mém-hadviselés kifejezés pedig napjaink politikai életének azon felismerésével és gyakorlatával kapcsolatos, hogy megfelelően felépített mémek segítségével (lásd: Pepe – Kek – Heqet) kiválóan lehet befolyásolni egyes szavazó csoportok viselkedését – esetünkben az alt-right híveit. És mindez szinte nem kerül semmibe, csupán beengedik a mémet a médiába, s ha az életképes, akkor pillanatok alatt elterjed és befolyásol – mint egy vírus.

A béka istenség szobra pedig – a talpazatán a valóban meglepő hieroglif jelekkel – egy ilyen jól felépített átverés volt, s nagyon szép tüskét produkált a Google Trends oldalán. Ezt pedig a szélsőjobb ezotériára fogékony rétege már a saját nyelvén fogalmazta meg, s ez lett a ‘meme magic‘, a mémek mágiája. Hiszen a mémek mögött valami isteni, sorsszerű erő kell hogy rejtőzzön, s ez nyilvánul meg a ‘véletlenszerű’ egyezésekben is, amikor hirtelen ok-okozat nélküli kapcsolat jön létre két, térben vagy időben távoli esemény között – mint ahogy Heqet szobra Pepe-Trump között is. Erre pedig kiváló kifejezés a jungiánus analitikus pszichológia egy fogalma, a szinkronicitás, s még némi kvantummechanikával fűszerezve máris egy ‘tudományosan’ megtámogatott vallást kapunk, aminek a hitelve az, hogy a mémeknek mágikus erejük van.

Persze ez a fajta mágikus gondolkodás mindig is jelen volt az emberiség történetében, csak most ennek egy modern újjászületését figyelhetjük meg, ahol már nem amulettek és ráolvasások, hanem photoshoppal összerakott ábrák és szófordulatok azok, amelyeknek olyan természetfölötti erejük van, hogy használatukkal hatalmat nyerhetünk a sors fölött. Hogyan? Hát úgy, hogy ‘végy bármilyen mémet, amilyet csak akarsz. És ha elég erősen mémezel, akkor képes leszel életre kelteni az erejét és átalakítod vele az idővonaladat.’ S nagyjából erről is szól a társalgás a Mém-hadviselési Hivatal fórumán is, miszerint ‘meg kell osztanunk ezeket a módszereket‘. De előtte az alapítók első dolga az volt, hogy a fórum logójához egy latin mondást találjanak, hiszen ‘quidquid Latine dictum sit, altum videtur’,

  • bármit is mondasz latinul, az úgy előkelőbb.

A szlogen végül ez lett: ‘Satis mentibus obvia‘ – ami egy nagyszerű konyhalatinsággal összehordott értelmetlenség. A Google 4450 találatos ad rá, s az interneten a ‘enough to meet the minds‘ fordítása terjedt el, mivel a Google fordító így fordítja vissza angolra. Ebben a fordításban valami olyasmit jelent, hogy ‘elég, hogy találkozzon az elmékkel‘, ami voltaképpen találó is, mivel értelmezhető az eredeti szövegkörnyezetben is. Hiszen egy sikeres mémnek bőven elég az is, hogy találkozzon a felhasználók elméjével, s aztán oda befurakodva már terjed is, mint egy vírus. Sőt, a mondat még az ellentábor finnyás attitűdjét is kifejezheti, ha úgy értelmezzük az angol megfelelőt, hogy ‘elegem van abból, hogy az elméddel találkozzak.

Viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendelkezésünkre áll az a forrás, ami ennek a latin szólásnak a születési körülményeiről  szó, s itt kiderül az is, hogy mi volt az az eredeti jelentés, aminek az értelmével fel szerették volna ruházni ezt a mondatot az alkotói. Csak követnünk kell a fenti /bmw/ szoba beszélgetéseit a 8ch.net archívumában.

obivia2A logó első változatában még a ‘satis mentis obivia‘ szlogen szerepelt, amihez úgy választották ki a latin szavakat, hogy a mondat jelentését latin nyelvismeret nélkül is ki lehessen következtetni, hiszen az angol nyelv szókincse számos latin eredetű szót vett át az eredetire hasonlító alakban. Így ez a három szó a következőket jelentené:

Satis – as in satisfactory, enough – elég

Mentis – as in mental, the mind, thought – elme

Obivia – isn’t a latin word I can find. However, Oblivia – as in oblivion, to forget – felejteni.

Így ez a mondás a kiötlője szerint azt hivatott jelenteni, hogy ‘enough mental amnesia‘, amit leginkább úgy tudok értelmezni, hogy ‘Elég a mentális amnéziából!‘, ami – gondolom – az alt-right  közbeszédben valami olyasmit jelent, hogy ‘ne hagyjuk, hogy elfeledtessék velünk a fehér faj történelmi nagyságát!

Itt azonban problémát okozott, hogy az ‘obivia‘ szó nem létezik a latinban, viszont a szerző nem találta meg (!) a szótárban az ‘oblivio‘ (vagy ‘oblivium‘) alakot, ami viszont létezik, s ugyanúgy felejtést jelent, így kénytelen volt másik ‘ob-‘ kezdetű szó után nézni. Ami végül meg is lett, s vele a szlogen végső formája: ‘Satis mentibus obvia‘. Így álltak a dolgok 2015 novemberében, mígnem 2016 márciusában ismét fellángolt a vita a szlogen jelentéséről, s megtudhatjuk, hogy ennek a végső változatnak a szerzők szerint az a jelentése, hogy ‘Sufficiently Resist (them) through the use of Minds’, azaz: ‘Hatékonyan állj ellen az elméd erejével!’

Azaz itt ‘obvia’ szó az ‘obviare’ (szembemenni, ellenállni) ige imperativusa (parancsoló módja), s így azt jelenti, hogy ‘állj ellen!’, míg a ‘satis’ szót a ‘hatékonyan’ értelemben használják – mégpedig helyesen, azaz a fordítással nincs is különösebb gond, talán csak annyi, hogy az ‘elmék’ szó miért áll többes számban.

A szlogen azon fordításai körében, amelyek ebből a jelentéséből (és nem a Google fordításból) indulnak ki, megfigyelhetünk egy evolúciót. Ebben a fejlődésben egy kiesett köztes lépés volt az, hogy valaki a ‘satis‘ (elég) szót összekeverhette a ‘satur‘ (teletöltött) szóval, így elterjedt az ‘Állj ellen megtöltött elmével!‘ jelentés (‘Resist through the use of filled /or closed/ minds‘). S ha valami tele van, akkor abba több dolog már nem fér bele, azaz mintegy zárttá válik, s ebből alakult ki az ‘Állj ellen zárt elmével!‘ értelmezés, aminek aztán elhomályosult az eredeti értelme, s lett belőle végül a teljesen értelmetlen ‘resist closed minds‘, azaz az ‘Állj ellen a zárt elméknek!’ fordítás.

Ugyanakkor ha megnézzük a szlogent, találhatunk hozzá olyan fordítást is, ami – nemcsak, hogy helyes – de még illeszkedik a szlogen asszociációs holdudvarához, ahol is leginkább a mémekről van szó. A ‘satis’ alakot tekinthetjük a ‘sero 3 sevi, satum’ (elvet, bevet) ige paticipium perfectum pluralis dativusának, azaz a befejezett melléknévi igenév megfelelően ragozott alakjának. Továbbá ha az ‘obvio 1 -avi, -atum’ igének a ‘találkozni valakivel (dat.)’ jelentését vesszük, s ekkor a mondást úgy lehetne fordítani, hogy ‘Találkozz (magokkal) bevetett elmékkel!’, azaz mintegy a mémet szólítjuk fel, hogy olyan elmékkel találkozzon, amelyekben már ott vannak azok a magvak, amelyek majd a mém hatására fognak kicsírázni – azaz a közmondás így a mém hatásmechanizmusáról szólna imigyen:

Találkozz termékeny elmékkel!

A mém-mágia hívőinek egy kedvenc műszava a szinkronicitás – vagy koincidencia -, amit a jungiánus analitikus pszichológiából vettek át. Ez annak a jelenségnek a megnevezése, amikor bizonyos dolgok véletlenül egybeesnek. A hívők számára viszont emögött nem a véletlen játéka rejlik, hanem a mémek misztikus ereje, ami egy lehetőséget nyújt a hívő számára, hogy úgy érezze, hogy valóban hatalma van a világ fölött.

S nézzük csak meg, hogy mit összeügyetlenkedtek a fenti szlogen kiötlői, hogy összehozzanak egy viszonylag épkézláb latin mondatot! S vegyük észre azt is, hogy ez a mondat a szerzői minden szerencsétlenkedése ellenére és teljesen véletlenül – anélkül, hogy a szerzőinek tudomásuk lenne róla – mégiscsak rendelkezik egy olyan jelentéssel, ami tökéletesen illeszkedik a mém-mágia szövegkörnyezetébe: ‘Találkozz termékeny elmékkel!’ – szólítja fel a mondás a mémeket.

Hát ez lenne az a híres véletlen.
A mémek mágikus ereje.